EtusivuHistoriaMediaKuvatTriviaVieraskirja

TOPMOST Historia


Kesällä 1960 ilmestynyt The Shadows -yhtyeen instrumentaalisingle Apache innoitti musiikista kiinnostuneita nuoria koululaispoikia soittoharrastuksen pariin. Sähkökitarasta tuli muotisoitin ja kitarayhtyeitä alettiin perustaa ympäri Suomea.

Vuonna 1963 tuli The Beatles ja näytti musiikin uuden suunnan. Instrumentaalimusiikkia soittavien kitarayhtyeiden esitykset eivät enää kelvanneet lauletusta popmusiikista innostuneille nuorille. Yhtyeet hajosivat ja monet lopettivat soittoharrastuksen kokonaan. Toiset taas lähtivät nuoruuden innolla kohti uusia musiikillisia haasteita.

1964

Topmostin ensimmäinen kokoonpano syntyi syksyllä 1964 kun Helsingin Yhteislyseon ja Töölön Yhteislyseon innokkaat soitonharrastajat lyöttäytyivät yhteen. Gugi Kokljuschkin lauloi, Harri Saksala lauloi ja soitti tenorisaksofonia ja huuliharppua, Heimo Holopainen oli bassossa, Kaj Hellman rummuissa ja Kari Laakso kitarassa. Yhtyeen ohjelmistossa oli Beatles- ja Rolling Stones -hittejä ja 50-luvun rock’n roll -kappaleita.

Topmost esiintyi ensimmäisen kerran yleisölle koulubileissä ja esiintyminen meni täysin penkin alle. Yhtye harkitsi jopa lopettamista heti ensimmäisen keikan jälkeen.
1965


Maaliskuussa Topmost pääsi esiintymään Helsingin popmaailman ykköspaikkaan Natsalle, mutta muita keikkoja ei saatu ja yhtye hajosi. Gugi ja Harri siirtyivät kesäksi keravalaiseen Barbed Wires -yhtyeeseen.

Syksyllä vanhat soittokaverit kohtasivat koulubileissä ja päättivät aloittaa Topmost-yhtyeen uudelleen. Ja nyt oikein tosissaan. Gugi, Harri, Holle ja Yogi saivat rumpaliksi 13-vuotiaan Kisu Jernströmin ja kosketinsoittimiin tuli Arto "Poku" Tarkkonen. Harjoituspaikaksi löytyi 10 neliömetrin rengasvarasto Yrjönkadulta ja ohjelmisto koostui vuoden 1965 suosituimmista popkappaleista.

Bändi alkoi myös saada keikkoja ja vuosi päätettiin Helsingin Messuhallin jättijuhlissa 12 muun esiintyjän joukossa.
1966

Topmost alkoi nousta huipulle kovalla vauhdilla ja kilpaili pian suosiosta ykkösbändi Jormasin kanssa. Helmikuussa kitaristi Kari (Yogi) Laakso jätti yhtyeen ja hänen tilalleen löydettiin Eero Lupari, joka oli hankkinut kannuksensa The Needles -yhtyeessä. Topmostin kuuluisin peruskokoonpano oli valmis: Gugi (laulu), Harri (laulu, saksofoni ja huuliharppu), Eero (kitara), Holle (basso), Poku (urut) ja Kisu (rummut).

Topmost esiintyi ensi kerran televisiossa 18.03 Poppis-ohjelmassa ja esitti James Brownin I’ll Go Crazy’n ja Len Barryn hitin Like A Baby. Ensisingle, Dobie Grayn The In Crowd ja Hank Williamsin Alone and Forsaken äänitettiin 17.05.

Kesä kului keikkaillessa etupäässä Etelä-Suomessa. Suosio kasvoi ja heinäkuussa Topmost oli jo ykkösyhtye poplehti Stumpin bändiäänestyksessä. Elokuussa Topparit vierailivat Tukholmassa ja esiintyivät kuuluisalla Nalen-klubilla. Syksyllä levytettiin suomenkielinen single Näen mustaa vain (Los Bravos: Black Is Black) ja Eleanor Rigby. Suomenkielinen levy sai jo hyvää radiosoittoa sen aikaisen Yleisradion, maan ainoan radiokanavan, ohjelmissa.

Brittiläinen The Hollies vieraili suomessa 14. joulukuuta ja lämmittelybändiksi valittiin Suomen ykkösyhtye, joka konserttisalin takahuoneessa kohtasi brittipopin kuuman nimen ja päätti oitis hankkia samantyyliset esiintymisasut kuin Graham Nashilla ja kumppaneilla: silkkipaitoja, värikkäitä samettihousuja ja hippikoruja.

Vuoden 1966 lopulla Topmost matkasi viikon kiertueelle Tukholmaan ja saavutti erinomaisen menestyksen: Muun muassa iltapäivälehti Expressen kehui suomalaisyhtyettä ”mitään näin fantastista ei ole kuultu sitten The Beatlesin”.
1967

Topmost-yhtyeen huippuvuosi.

Topparit levyttivät Tukholmassa singlen Candy Girl / Two Kinds Of Lovers ja tekivät levystä helmikuussa suomenkielisen version Aivan ehdoton/Hän sinut jättää.
Keikkoja tehtiin ympäri Suomea ja suosio oli suuri popparipiireissä. Suomalainen tanssikansa oli 60-luvulla kotimaisen tangon lumoissa eikä piitannut ulkomaista musiikkia soittavista popyhtyeistä. Topmost joutui maaseudulla esiintymään etupäässä lavoilla, joilla soitti paikallinen tangoyhtye ja popbändi sai esiintyä 45 minuutin ajan. Esiintymisen aikana tangokansa poistui pihalle ja lavan edustan valloitti nuori popyleisö. Helsingissä tilanne oli toinen. Helsinkiläisten oppikoulujen teinibileet olivat Topparien ja muiden popyhtyeiden ominta esiintymisaluetta.

Toukokuussa Topmost esiintyi The Beach Boys -yhtyeen kanssa Helsingin Messuhallissa ja kesällä aloitettiin LP-levyn äänityssessiot.

Elokuussa oli vuorossa runsaan viikon kiertue Tanskassa. Tanskalaiset managerit pistivät keikkapalkkiot omiin taskuihinsa, mutta muilta osin kiertue onnistui hyvin. Topmost esiintyi muun muassa Kööpenhaminan Star Clubilla, jossa viikkoa myöhemmin Pink Floyd äänitti ensimmäisen kerran livekeikkansa.

Tanskan kiertueen jälkeen jatkuivat LP-levyn äänitykset ja levy ilmestyi vuoden 1968 helmikuussa ja on näinä päivinä, 40 vuotta myöhemmin, keräilijäharvinaisuus.
LP-levyn ohella Topmost levytti myös Procol Harumin A White Shade Of Pale -kappaleen suomenkielisen version Merisairaat kasvot. Single ilmestyi joulukuussa 1967.
1968

Topmost levytti viimeisen singlensä. A-puolelle tuli käännöskappale Meni remonttiin (Mr. Lovin’ Luggage Man) ja b-puolella oli Bee Gees -yhtyeen World (Maailman tunsin muuttuvan).

Keväällä yhtyeen sisällä alkoi ilmaantua erimielisyyksiä musiikillisesta linjasta ja jäsenten yksityiselämään liittyvistä romansseista. Tapahtumat johtivat Gugin erottamiseen Toppareista. Viisimiehinen Topmost muutti musiikillista linjaa ja alkoi soittaa soulia Harri Saksalan vastatessa yksin laulusolistin tehtävistä. Linjanmuutos ei miellyttänyt yleisöä ja Topmost päätti lopettaa. Topparien viimeinen keikka oli Riihimäellä 20. päivä syyskuuta.
TOPMOST – myöhemmät ajat.

Vuonna 1968 Harri Saksala liittyi Soulset-yhtyeeseen, Holle Holopainen ja Eero Lupari Dannyn Islanders-kiertuebändiin.

1969 Kisu, Holle ja Eero perustivat Topmost-trion joka esiintyi Dannyn kevät- ja kesäkiertueilla, Wild Western Show ja Superdanny. Mukana oli myös Gugi vaimonsa kanssa, lauluduon nimi oli Gugi ja Pia. Syksyllä 1969 Holle, Hara ja Eero perustivat Edward Wesalan kanssa heviyhtye Apollon ja Kisu aloitti soolouran.

”Oulun Topmost”
Poku Tarkkonen perusti vuonna 1972 uuden Topmost-yhtyeen. Mukana olivat oululaiset basisti Ami Jaara, kitaristi Pekka Leminen ja rumpali Jouni Kesti. Yhtye teki yhden singlen Vain päivä aikaa/Lomaa sain (LRS 1093). Oulun Topmost hajosi 1973.


TOPMOST REUNION


Alkuperäinen Topmost kokoontui uudelleen vuonna 1987. Alun perin oli vain tarkoitus soittaa huvikseen parinkymmenen vuoden takaista ohjelmistoa, mutta kun soitto sujui hyvin, niin tähtäimeksi asetettiin vuoden 1988 Provinssirock-festivaali. Provinssirockin jälkeen Topmost esiintyi 90-luvulla silloin tällöin ja 2000-luvulla Topparit alkoivat esiintyä yhä useammin, noin 10 keikan vuosivauhdilla ja esiintyvät yhä ja uusivat ohjelmistoaan koko ajan.UUSI SOITTAJA


Topmost on yksi harvoja 60-luvulla aloittaneita bändejä joka esiintyy yhä alkuperäisessä kokoonpanossaan – melkein; kosketinsoittaja Poku Tarkkonen sairastui 90-luvulla ja joutui luopumaan soittamisesta. Arto ”Poku” Tarkkonen kuoli syksyllä 2007.
Pokun tilalle tuli vuonna 2004 Tommi Lindell (www.tommilindell.com ), joka oli ollut mukana jo Hollen Frank Pappa -tv-showssa 1990-luvun alkuvuosina.